Råtta

De är sociala, intelligentatest, nyfikna, anpassningsbara och energiska. De kan bli rumsrena och leva lösa i hemmet. De kan lära sig att komma på inkallning. De vill alltid vara med och de anpassar sig lätt till nya miljöer och situationer. Starka vänskapsband mellan råtta och människa utvecklas ofta. Men man ska ha  mycket klart för sig att råttor är krävande djur. Det är priset man får betala för deras många fördelar och tilltalande egenskaper. Råttor har ett stort behov av mental och fysisk stimulans. De måste aktiveras i timtal varje dag. Dessutom måste man känna till en del om råttans näringsbehov och om dess vanligaste sjukdomar. Men om man förstår råttans behov och tillfredsställa dem, har man ett  fantastiskt sällskapsdjur! Vår tamråtta är en domesticerad form av brunråttan.  Från början domesticerades brunråttan för att användas inom forskning, och som  djurföda. Men redan under 1800-talet användes den även som sällskaps- och  utställningsdjur i England. Råttor är starkt utpräglade flockdjur, med skarpa  sinnen. Råttor är allätare, men även rovdjur. Deras  kanske mest kända egenskaper  är deras förträffliga anpassningsförmåga, intelligens och benägenhet att leva  nära människan. Brunråttor återfinns i talrika kolonier över hela världen.  Livslängden är 2-3 år, och en vikten på ett vuxet ligger mellan ca 350g. (liten  hona) – 800g. (stor hane).

Införskaffande! 
Honor eller hanar? Råttor ska hållas i flock om  minst två individer. Råttor som hålls ensamma mår mycket dåligt och man dessutom  bryter mot gällande lag om man har en ensam råtta. Två kullsyskon av samma kön  fungerar fint ihop, men det kan vara bra att skaffa en tredje råtta efter några  månader så att du får en mer naturlig åldersfördelning i din flock. Vilket kön  du väljer är en smaksak. Honor är i allmänhet aktivare, ofta något mer  destruktiva än hanar. De löper var 4:e dag, och kan vara lite spralligare just  då. Honor kan passa lite bättre till agility. Hanar är storleksmässigt nästan  dubbelt så stora som honor, och lite lugnare. Båda könen kan markera och lämna  små kiss-spår när de ute, men hanar är lite mer benägna till detta än honor. Det  finns ingen lukt skillnad mellan könen, råtthanar är inte som mushanar i det  avseendet. Båda könen är precis lika trevliga och lätta att knyta känslomässiga  band med! Det finns närmare 30 olika färger och teckningar att välja bland. Det  finns även olika hårlag, Släta och rexade (kryllhåriga) som är officiellt  godkända. Sen finns där också naken varianter för dom med lite mer  råtterfarenhet, då dessa kräver lite mer än vanliga tamråttor. Det finns två  olika öron typer, Toppörade och dumbo. Innan man köper råttor så kolla vad som  finns och vad man skulle vilja ha.

Uppfödare 
Köp aldrig råttor i djuraffär! Skälen till denna  uppmaning är många. Du vet för det första aldrig vad du får. Djuraffärer och  grossister för inte stambok över sina djur. Råttor säljs huvudsakligen som  reptilföda. Råttorna kan vara sjuka, bära på dåliga anlag, vara dräktiga eller  ha ohyra. Men framförallt så är djuren i butiker i många fall inte hanterade! En  ohanterad råtta är omöjlig att ha som sällskapsdjur av samma anledning som en  ohanterad osocialiserad hundvalp aldrig blir en bra hund. En annan anledning  till att du inte ska köpa zooråttor är att du helt enkelt inte vill stödja den  sortens djurhantering. Vänd dig istället till SSV eller Svenska Råttsällskapet, för att ta reda på vilka uppfödare som finns i din närhet. Fundera även på vad  för typ av råtta du söker. Gillar du stora lugna kelråttor, eller är du möjligen lite sugen smäckrare agilityråttor? Vilken standard variant tilltalar just  dig? Tecknat, kanske rexar, vilka färger? Det finns mycket att välja mellan! Var  kräsen, och se till så att du får precis det du vill ha! Du ska leva med  råttorna i flera år, så det finns all anledning att lägga ner lite energi på  införskaffandet. Tänk även på att de flesta uppfödare har kölistor och att man  kan få vänta ett tag på sin drömråtta. Men det är det värt.

Jämför olika uppfödare! Ta reda på hur deras hälso- och livslängdsstatistik ser ut. Vad har de för krav på sina blivande köpare? Har du möjlighet att åka på en utställning och träffa uppfödare och avelsdjur så ska du definitivt göra det! Besök gärna uppfödaren innan du tingar djur från denne. Porlamarkens har t.ex.  regelbundet öppet hus kvällar då intresserade blivande djurköpare är välkomna  att komma och titta på råttorna och hur de lever.
[Picture]

Var du än köper dina råttor så ska du förvissa dig om att de är friska, välhanterade och registrerade råttor! Kontrollera så att vikten är bra, en leveransklar 5 veckors unge bör väga ca 100g. Kontrollera så att pälsen ser fin och blank ut, att det inte finns spår av diarré i baken, att ögon och nos inte är rinniga. Kontrollera tänderna. Friska råttänder är orange och ganska långa. Om gnagartänderna sitter löst, eller uppenbarligen växer snett, ska du inte köpa  råttan. Lägg råttorna mot örat för att lyssna på andningen. Du ska kunna höra hjärtat, men inget skrapande rosslande biljud från lungor eller luftvägar. Försök att titta efter löss i pälsen. Lusäggen är genomskinliga och sitter fast på pälsstråets yttersta topp. Såriga öronkanter betyder oftast skabbkvalster. Hantera råttan lite grann. Lägg den på rygg och se vad den gör. Sätt den på okänd mark och se om den går till dig, eller vill fly. Att råttorna är registrerade innebär inte en garanti i sig, men underlättar för dig att senare vara aktiv med dem i föreningar. Dessutom brukar det vara så att om råttor säljes oregistrerade så finns det en anledning till det. Kanske är det tveksamma  kombinationer och linjer bakom. Kanske är de inte uppfödda efter de regler som  man minst kan kräva av en uppfödare. Men viktigast av allt…

Känn efter!  Stämmer personkemi mellan dig och råttorna? Ni ska trots allt leva ihop under  flera år! Kom ihåg att du har all rätt i världen att vara kräsen! En bra  uppfödare uppskattar pålästa råttköpare som vet vad de vill ha! Kort och gott,  du ska planera ditt råttköp noga! Det har du igen senare! Jag kanske låter hård  om denna bit, men jag vet att grunden till en lycklig och givande relation med  ett djur börjar vid införskaffandet.

Råttornas bur
Det finns måttangivelser i jordbruksverkets föreskrifter (se länkar) som talar om för dig exakt hur stor din råttbur minst måste vara. Men även om du bara har två råttor tycker jag att du ska välja en betydligt större bur än vad lagen anger. Stora fågelburar brukar vara lämpligast. Tänk på att gallret måste vara relativt finmaskigt så papegojburar blir sällan lyckade som råtthem om man inte nätar in hela buren. Akvarium och liknande är inte bra att ha råttor i. Du får ingen bra kontakt med dina råttor, och det kan bli varmt och unket i ett akvarium. Dessutom kan det vara svårt att få till klättermöjligheter i sådana utrymmen. Duna-burar och nätade kanin/marsvinsburar kan fungera bra som reservburar, mammaburar och sjukstugor, men lämpar sig inte som permanenta råtthem. En råttbur måste förutom en rymlig bottenyta ha en rejält tilltagen höjd.

Mitt tips är att leta efter fina begagnade  burar, då splitternya burar för det första är svindyra och för det andra har en  ganska begränsad livslängd. Men köper du en begagnad bur måste du sanera den  innan du inreder den. Använd virkon från apoteket.

Bygga egen bur 
Har du möjlighet att bygga din egen bur kan det  vara det bästa alternativet. Tänk då på följande saker: använd giftfritt  obehandlat trä. Låt buren bestå av en utvändig trästomme på vilken du på insidan  fäster nätet. På så vis håller buren längre. Du hittar det mesta av dina  burbyggar grejer såsom nät och träreglar på bygghandeln. Inredningsdetaljer såsom  hyllplan och annat finns på IKEA och i djuraffärer.

Inred din bur
När du inreder din bur ska du inreda den på ett sådant sätt att råttorna inte kan skada sig på något i den. Inga tunga saker får lov att kunna trilla över råttorna, ingen giftig färg får ha använts att måla hyllplan med. Använder du textiler i inredningen så får det inte handla om bomullsvadd eller tyger där råttorna kan råka ut för att fibrer lindas runt tänder eller lemmar och skada dem. Det ska finnas lika många sovplatser i buren som det bor råttor i den. Råttor gillar att sova högt uppe på öppna hyllor. Man kan även inreda sovhus som bör vara stora och gjorda av trä. Plast fungerar också men kan bli för varma och instängda. Hängmattor uppskattas av alla råttor! Gamla frottéhanddukar duger fint. Men var beredd på att tvätta dem regelbundet. I buren kan du med fördel placera en fruktträd gren eller liknande som kan  fungera som transportväg mellan burens olika delar. Om du använder trädgrenar i  din bur behöver du desinficera dem först, alternativt hetta upp dem i ugnen en  liten stund. Detta för att undvika ohyra. Använd bara obesprutade fruktträd. Rep  är även de perfekta att sammanbinda olika hyllplan i buren med. Använd då helst  rep i naturmaterial och inte i nylon. Klor kan lätt skadas av dåliga rep.

Bottenströ, bomaterial och toalådor
STL-Strö rekommenderas som bottenmaterial,  STL-Strö är rivet wellpapp och finns att köpa på Granngården. Toa-Lätt går också  bra att använda, Man får prova sig fram med vilken produkt som fungerar bäst  till ens behov. Kutterspån är inte att rekommendera då de flesta sorterna dammar  och dammet sätter sig i råttans luftvägar så de kan få problem med andningen.  Aspflis är det även många som använder. Tidningspapper eller kattlåde sand är  inte bra att använda som bottenströ. Däremot kan man ha dammfri kattlåde sand i  råttornas toalådor, och rivet tidningspapper som bomaterial. Bomaterial är det  bäddmaterial råttorna ska ha att sova i. Rivet hushållspapper, papper från  dokumentförstöraren etc. är perfekt. S.k. ”hamstervadd” och andra former av  bomull får inte användas då dess fibrer kan tvinna sig runt råttornas ben och  tänder och skära in i huden. Det är lätt att få råttan rumsren. Försök att ta  reda på vilket hörn av buren råttorna väljer att göra ifrån sig i. Där kan du  placera en grund skål med kattsand. Så fort råttorna gör nummer två någonstans i  buren så lägger du produkterna i deras låda. Med lite envetet kämpande kan du få  råttorna rumsrena på ett par dagar. När råttorna vistas utanför buren ska det  också finnas toa-lådor i närheten.

Burens placering
Placera råttornas hem i den del av ditt hem där du är mest. Råttor kan bo i kök, vardagsrum, datorrum och hallar, beroende av vad för slags folk deras mattar och hussar är. Mina egna råttor bor i ett öppet angränsande rum till vårt vardagsrum eftersom det är den delen av huset som vi mestadels uppehåller oss i. På så vis får råttorna känna dofterna, höra ljuden och se oss hela tiden när vi är hemma. Men tänk även på att inte ställa buren precis bredvid teven eller högtalarna. Råttorna får inte störas när de vill
vara  ifred. Buren får vidare inte placeras i dragigt läge, och om du har en golvbur  kan den behöva täckas nertill för att skydda råttorna mot golvdrag. Ett par decimeter plexiglas brukar funkar fint. Det får inte finnas några elektriska  sladdar precis i närheten av buren, eller andra farliga ting som råttorna kan nå  genom gallret.