Du som letar efter ett lättskött och friskt litet djur med ganska modesta krav på kost, aktivering och logi, behöver inte leta längre! Guldhamstern, som kännetecknas av sina kindpåsar i vilken den transporterar mat i, är ett av våra friskaste och mest lättskötta smådjur. Att hamstern är ett strikt solitärt djur, eller med andra ord en enstöring, gör att den inte kräver samma engagemang från sin ägare som t.ex. flockdjur gör. Vill man ha ett djur att gosa med ska man dock leta vidare, för hamstern är en envis och självständig personlighet som inte gärna sitter still för att bli klappad. Däremot uppskattar en hamster att du bygger labyrinter till den, eller gör andra  aktiva saker tillsammans med den. I naturen lever hamstern i stäpp- och halvökenlandskap i Syrien. Där bor den i gångar och hålor under markytan, och ger sig varje natt ut på kilometerlånga matjakter.

I det karga landskapet får den ibland söka länge, innan den hittar en insekt eller några frön att äta. Maten bärs tillbaka till bohålan i kindpåsarna, där överskottet kan lagras för senare bruk. Guldhamsterns latinska namn är Mesocricetus auratus, som betyder just den gyllene hamstern. Araberna själva kallar den för ”sadelväskornas fader”, ett passande namn med tanke på hur många kilo mat en hamster fraktar i sina kindpåsar under en livstid! Det är ovisst om det finns några guldhamstrar kvar i det vilda, eftersom man inte lyckats att fånga några efter 1930-talet. De  många miljoner guldhamstrar som idag lever med oss, som försöksdjur och som sällskapsdjur, härstammar alla från en extremt liten avelsbas som infångades i början av förra seklet. Baserat på hur hamstern lever i det vilda kan vi konstatera att den är en marklevande nattaktiv allätare som uppvisar stor aggressivitet mot artfränder. En hamster i fångenskap ska därför hållas ensam, i  en bur med väl tilltagen bottenyta men ingen klätterhöjd.

Den ska serveras en allsidig kost bestående av såväl fröblandning som av animaliskt protein. Hamsterns rörelsebehov måste tillgodoses. Guldhamstern kommer i en mängd olika färg och teckningsvarianter och finns i många olika hårlag. Avelsmässigt ska man  veta att en del av guldhamsterns teckningsvarianter och hårlags varianter inte  ska dubbleras, då guldhamstern har en del letalgener. En vuxen hamsterhona väger  normalt mellan 180-250g. men det finns exemplar som är betydligt större än så.  En vuxen hane är betydligt mindre, och väger ungefär 150g.

Införskaffande
Då guldhamstern i grunden är ett ickesocialt djur är det extra viktigt att man köper sin hamster från en uppfödare som verkligen socialiserat sina hamsterungar. Zoodjur är aldrig hanterade eller vana vid människor, och blir sällan bra sällskapsdjur. Dessutom är chansen att köpa sig ett sjukt djur större i zooaffärer. Den stressande miljön som hamstrarna föds upp i, bristen på karantän av nyanlända djur och importer av europeiska hamstrar som säljs i framförallt sydsvenska djuraffärer gör att utbrott av papova och wet tail är relativt vanligt. Vidare är det vanligt att hamsterhonor säljes dräktiga. Ett annat stort problem som under de senaste åren uppmärksammats och kommit för att stanna är kvalstret Ornithonyssus  bacoti som är artöverskridande och kan drabba såväl hamster som människa. Med  ovannämnda sagt ska du därför endast köpa guldhamster av registrerade uppfödare  i Svenska Hamsterföreningen, för då vet du att du får tag på trevliga och sunda  djur! Köper du en registrerad hamster kan du dessutom deltaga på utställningar  och i andra sammanhang med din nya vän.

Att välja hamster
Oavsett var du köper din hamster någonstans ska du besiktiga den noga innan köp. En hamsterunge ska vara minst 5 veckor när den säljs, och ordentligt avvand från modern. Redan vid denna ålder ska systrar och bröder hållas åtskilda. Känn på hamstern så att den inte känns tunn, och  kontrollera baken så att spår av diarré inte finns. Köp aldrig någonsin en hamster med avföringsrester i baken, det kan tyda på extremt smittsam sjukdom!!!  Kontrollera vidare hamsterns hud och päls. En frisk ung hamster har inte mjäll,  eller hudrodnader. Öronen får inte vara skrovliga, och tänderna ska vara raka  och jämna. Välj en hamster som verkar nyfiken på dig, och som är trygg och  tillfreds i dina händer. Vill du kunna ställa ut din hamster ska du be  uppfödaren att ge dig en hamster som lever upp till standarden.

Hane  eller hona?
Hos guldhamstern är könsskillnaden ganska markant. Honan  blir mycket större än hanen, är mer aktiv och brunstar var fjärde kväll. Då kan  hon vid hantering släppa ifrån sig en doft som vissa tycker är obehaglig. Hanen  är lugnare och betydligt mindre. Men det är en smaksak vilket kön man föredrar.

Buren
Hamstern är som sagt marklevande, och därför är relativt låga burar med stor markyta att föredra. Duna-burar  tycker jag själv fungerar bäst. Välj den större storleken på Duna-bur, den som marknadsförs som kanin eller marsvinsbur. Du måste byta ut orginalgallret i taket mot ett mustätt galler, för en hamster tar sig givetvis ut genom kaningaller! Akvarium är mindre lämpligt att använda då det är svårt att få luften att cirkulera på ett bra sätt i det. Gallerburar används av många, men problemet med gallerburar är att hamstern ofta blir en stressad gallergnagare. Dessutom kommer hamstern att vräka ut bottenmaterial genom gallret. Om du väljer  en gallerbur, välj en med stor bottenyta och höga kanter. Köp aldrig en våningsbur till din hamster! Många är de stackars hamstrar som slagit ihjäl sig då de trillat från ovanvåningen i sitt eget hem! En del våningsburar är uppemot  halvmetern höga och utgör en livsfara för en liten hamster.

Inredning
Hamstern tycker om rör och tunnlar av alla de slag. Papprör funkar fint. Ett sovhus av trä, som är väl tilltaget i storlek. Ett litet lågt stenparti, som är så konstruerat att det inte kan skada hamstern, kan fungera som utsiktspost. En liten gungbräda eller någon annan rörlig detalj kan vara spännande för hamstern. En toa-låda är ett obligatorium! Det behöver inte vara så märkvärdigt, utan en askkopp med chinchilla-sand fungerar alldeles utmärkt. Hur du än väljer att inreda buren så måste hamsterns säkerhet ställas i främsta rummet. Hamstern får inte kunna trilla ner och slå sig, och inte heller får det kunna ramla något på den. Man kan ge hamstern flera olika hus och bon att välja emellan. Men den första tiden ska hamstern inte ges ett hus, utan bara en massa bomaterial. Annars är risken stor att hamstern inte vänjer sig vid dig och bara vill ligga inne i huset. En hamsterbur med rör, toa-låda och sovhus.

Hjul eller inte hjul?
Hamstern har ett extremt stort behov av att få röra på sig. Men det bästa sättet att tillfredsställa en hamster är inte genom att ge den ett motionshjul, utan att låta den springa fritt en bra stund varje dag. Den kan även tillåtas att gå i kula fritt i hemmet (kulan bör vara av modell ”maxi-runner”), eller så kan man bygga stora gångsystem och labyrinter till den. Ett motionshjul i buren som alltid finns på plats kan resultera i att hamstern springer i det alldeles för mycket, i brist på annan mer givande aktivitet. Hamstern kan bli tunn och stressad. Dessutom kan svans, tassar och rygg lätt skadas även om hjulet är stort. Väljer man att ha hjul till  sin hamster ska hjulet vara ca 30 cm i diameter, så att djuret kan gå någorlunda  rakt i det. Man kan vidare reglera tiden hamstern får ha hjulet genom att bara  sätta in det någon timme om dagen i buren. Men personligen tycker jag att det  finns bra mycket bättre sätt att motionera sin hamster på. Ett motionshjul får  aldrig ersätta den dagliga motionen på golvet!!!

Bottenmaterial
Kutterspån fungerar bra till hamstrar, men välj en sort som är dammsugen. Långhåriga hamstrar ska dock inte gå på spån då det ger knutor i pälsen. Toa-Lätt som är ett slags papperspellets använder jag själv och tycker bäst om. Det är drygt och dammar inte. Vidare är aspflis eller alspån ett annat alternativ.

Bomaterial
Kanske har du sett i zooaffärer att så kallad ”Hamster vadd” säljes som bomaterial. Detta är direkt livsfarligt att ge sin hamster då trådarna i vadden kan fastna kring hamsterns ben och skada blodcirkulationen, eller runt tänder och i tarmar om det förtärs. Hö ska heller aldrig användas då det kan skada kindpåsarna. Det allra bästa bomaterialet som man kan ge sin hamster är vanligt hederligt hushållspapper. Man  kan strimla det en aning innan hamstern får det.

Hamsterns mat
Hamstern är allätare, men grunden i dess diet ska bestå av en bra fröblandning. Torrfodret ska alltid finns tillgängligt för hamstern.

Utvalda frön, nötter, sädeskorn och gryn ska finnas i blandningen. En del torkade frukter såsom bananchips är uppskattade, men däremot får blandningen inte innehålla sådana torkade frukter som är kladdiga då de skadar kindpåsarna. Havregryn från t.ex. müsli är inte bra i större mängd, de sväller i magen. Alltför feta frön såsom solrosfrön ska undvikas. Det bästa är om man kan blanda sin hamsterblandning själv. Var eller varannan kväll ska hamstern erbjudas en ”middag” bestående av färskmat. Frukt och grönt, pasta, potatis och någon köttbit. Kycklingkött kan ges relativt ofta. Ge dock aldrig hamstern kött som innehåller ben, då de kan skada kindpåsarna. Många väljer att ge hamstern insekter istället för kött, eftersom det är dess naturliga proteinkälla. Fodermaskar och syrsor från zoobutiken uppskattas av de flesta hamstrar, däremot  inte av alla hamsterägare!

Viktigt!
En hamster får aldrig  äta mat som kan fastna i kindpåsarna! T.ex. kladdig mat, typ honung och en del  torkade frukter. Mat med vassa kanter, typ kött med ben. Naturligtvis får  hamstrar heller inte äta choklad, alltför kryddad eller saltad mat, söt mat  eller giftiga blad från krukväxter. Hamstrar kan inte själv avgöra om det som de  sätter i sig är farligt eller inte. Det är ditt ansvar att veta det! M-kullen.  Lilla Panorama använder sina kindpåsar redan vid denna späda  ålder.

Hamsterns sjukdomar och hälsa
Som hamsterägare kan du glädjas åt att äga en av de friskaste gnagarna vi håller som sällskapsdjur! Om hamstern inte smittas av en infektion, har den alla chanser att vara kärnfrisk till den dag då  den dör av hög ålder i sin bur. Genom att varje dag umgås med din hamster kan du  lättare lägga märke till när den är sjuk. En hamster som sitter uppburrad,  uppsvälld, med matt eller fet päls och halvslutna ögon och bakåt lagda öron är  definitivt sjuk. Kanske lider den av en infektion. Sätt hamstern i värmebur och  se till så att den äter och dricker, medan du tar kontakt med veterinär. Nedan  presenteras några av de vanligaste sjukdomarna som drabbar hamster.

Tumörer
Exteriöra hudtumörer är extremt sällsynt på hamster, och ofta godartade. Tumörer i hormonproducerande inre organ är vanligare och kan ge dålig päls och andra hälsoproblem men diagnostiseras sällan.

Luftvägsproblem/lunginflammation
Hamstern är befriad från de stora problem med luftvägarna som andra gnagare lider av. Men hamstrar kan även de drabbas av t.ex. lunginflammation, och vatten i lungorna. Oftast som en följd av andra sjukdomar, eller nedkylning. Veterinärvård är nödvändig. Ungar kan drabbas av luftvägsproblem strax före eller efter avvänjning. Klickljud eller rosselljud från lungorna. Detta tillstånd är allvarligt och kan ev. tyda på infektion av virus, åk till veterinären!

Amyloidos
Amyloidos är ett tillstånd som innebär att äggviteämnen som produceras i kroppen klumpar ihop sig och binds i vissa organ. Det är inte ett helt ovanligt hälsoproblem på hamster och uppstår ofta sekundärt, till följd av annan sjukdom. Oftast leder tillståndet till lever eller njursvikt och döden inom ett par veckor. Uppsvullen buk, sträv päls och dålig aptit kan vara tecken på amyloidos. Tyvärr finns det ingen bot. Drabbar ofta gamla hamstrar, eller hamstrar som även lider av någon infektion. Sjuk äldre hamster. Öron bakåt lagda, päls som delar sig och amyloidos rund buk.

Urinsten
Ibland får hamstrar urinsten. Man kan märka det på att hamstern kissar blod eller har problem med att urinera, eller gör det väldigt mycket. Ta omedelbart hamstern till veterinär då tillståndet är smärtsamt! Behandling krävs.

Stukade ben
Eftersom hamstern inte klarar av fall från höjder ens så låga som 20 cm, kan ovarsam hantering leda till att hamstern tappas i golvet och skadas. Ett litet barn får aldrig hantera en hamster utan en vuxens översyn. Många hamstrar dör nämligen till följd av att barn tappat dem. Men en olycka kan ske, och stukade och brutna ben förekommer på hamster. Det enda man kan göra är att hindra hamstern från att röra på sig alltför mycket under läkningen.

Tandproblem
Det är ovanligt att hamstrar får problem med tänderna. Om hamstern plötsligt avmagrar och man ser att den verkar ha problem med att äta, eller dreglar och luktar illa från munnen, bör man ta en titt i dess mun. Kanske den har problem med kindtänderna. Den vanligaste orsaken till att en hamster får problem med tänderna är annars att tänderna skadats i fallolycka eller pga. att något fastnat mellan tänderna. Hamsterns mun är utformad så att det nästan är omöjligt att kunna kika in i munnen på den utan instrument, och i värsta fall, en sövning. Misstänker du tandproblem bör du låta en erfaren hamsteruppfödare titta på ditt djur, eller gå direkt till veterinären.

Wet tail
Wet tail, eller Proliferativ ileit, är en fruktad bakterieinfektion som orsakas av campylobacter i kombination av stressande miljö och foderomställning. Förekommer ofta i stora ”hamster-fabriker” som massproducerar zoohamstrar, där djuren föds upp under stress och ges undermåligt foder. Wet tail ger fruktansvärd diarré och leder till döden inom ett par dagar. Infektionen är smittsam och alla hamstrar med diarré, eller som misstänks ha varit i kontakt med sjuka djur, ska isoleras. Snabb veterinärvård samt antibiotika och dropp kan  rädda liv, men oftast dör hamstern ändå. Oftast drabbas nyligen avvanda ungar, men hamstrar i alla åldrar kan smittas, och alla har lika små chanser att klara sig.

Wet tail är en klar anledning varför du aldrig ska köpa en hamster från zooaffär. Du kan vara tämligen säker på att zooaffären inte sätter nyinkomna djur i karantän, och att djuren är uppfödda i fabriksartad miljö. I genomsnitt har Wet tail epidemier härjat zooaffärer och grossister i Sverige vart fjärde eller femte år de senaste decennierna. Ute i Europa och i USA är det ännu värre. Det är så vanligt att hamstrar säljes med wet tail att en del butiker skickar med ett värdelöst ”Wet tail- kit” i förebyggande syfte, som innehåller ett magstabilisernade ämne.

Skrämmande! Sätt ALLTID nya hamstrar i strikt karantän!!!

Om du har flera hamstrar i ditt hem och köper in en ny hamster, bör den nya hamstern isoleras i en separat del av huset de första veckorna. Tvätta händerna och byt kläder när du hanterat nykomlingen. Kanske låter det överdrivet att vara så här noga, men jag lovar dig att du inte kommer att ångra det om det visar sig att din nya hamster är sjuk! Dessutom har du ett ansvar som djurägare att inte utsätta dina djur för fara. Smittsamma sjukdomar är den allvarligaste faran hamstrar kan utsättas för.

Papova
Papova är nästa stor mardröm att drabbas av som hamsterägare. Papova är en ytterst smittsam och allvarlig virusinfektion som kan yttra sig i små vårtor i ansiktet eller på andra delar av hamsterns kropp och/eller som en hård och uppsvälld mage och svullen hakpåse till följd av lymfom (lymfkörteltumörer). Sjukdomen drabbar hamstrar av alla åldrar, och inkubationstiden är extremt lång. Om din hamster varit i kontakt med papova kan det dröja uppemot 6-8 månader innan den visar sjukdomssymtom. Förloppet är relativt snabbt när det väl sätter igång, men de djur som sväller upp lever överlag kortare tid med sin sjukdom. En lymfom-hamster lever normalt inte mer än i 3 veckor. Men när det gäller papova finns det ingen anledning att låta hamstern leva efter det att diagnosen ställt, den lider för det första, och för det andra är tillståndet obotligt och för det tredje utgör hamstern en smittorisk.

Köp ALDRIG en hamster med minsta ”vårta” på kroppen! Den kan ha papova. Köp naturligtvis inte dess syskon heller. Du vill definitivt ta det säkra före det osäkra! Märker du att din hamster så smått svullnar upp om magen, kanske ser sjuk ut och ”klistrar” öron intill skallen och/eller får vårtor ska du genast bege dig till veterinär. Om provsvaren visar att den har papova är du och veterinären anmälningspliktiga. Det innebär att fallet ska anmälas till Jordbruksverket, eftersom det är en extremt smittsam sjukdom. Informera alla hamsterägare du och ditt djur varit i kontakt med. Om djuret är köpt i zooaffär ska detta anmälas till ägaren av butiken. Känner du att du inte får något gensvar från denna ska du även anmäla förhållandet till miljökontoret. Om en uppfödare eller affär drabbats av papova ska hela hamsterbesättningen sättas i karantän.

Tack vare Svenska Hamsterföreningens medlemmars massiva och enade insats för att få bukt med Papova, har de utbrott som skett i Sverige effektivt kunnat begränsas. Papova utgör för tillfället inte något hot mot hamstrar i Sverige, men vi måste alltid vara på vår vakt. Särskilt när det gäller
importdjur och zoodjur.

Ohyra
Det är med glädje vi säger att ohyra är ovanligt på hamster. Löss förekommer inte, skabbkvalster är ovanligt. Om en hamster blir kal och skabbig över ryggen är det ofta pga. hårsäcks kvalster. Men oftast är det bara djur med nedsatt immunförsvar som visar sådana hud reaktioner vid kvalsterangrepp. Tag hamstern till en veterinär som kan behandla kvalsterangreppet och ta reda på bakomliggande orsak. Ringorm kan smitta din hamster via andra djur, och misstänker du ringorm ska hamstern isoleras. Som hamsterägare i Sverige måste man även vara medveten om att en, för oss, ny typ utav ohyra som heter Ornithonyssus bacoti förekommer på hamster. Särskilt på hamstrar som importerats från övriga Europa. Denna ohyra är inte artspecifik och extremt svår att bli av med. Ser du pyttesmå röda prickar som rör sig, kan du misstänka denna ohyra. Sanering av hela ditt hem är det enda som gäller. När du är på utställning och träffar med din hamster ska du aldrig låta din hamster komma i kontakt med andra hamstrar, sanera bordsytor, kulor, labyrinter eller vad det nu kan handla om,
ordentligt mellan djuren.

Åldersproblem
När hamstern börjar närma sig två års åldern börjar den bli gammal. Pälsen är kanske tunn och mjällig vilket kan tyda på sämre njurfunktion. Kanske dricker den lite mer än vanligt. Det är tillåtet för den att vara trött och svårväckt. Äldre hamstrar kan drabbas av hjärnblödning, och hjärtinfarkt. Men det vanligaste är faktiskt att hamstern har en hög livskvalitet in i det sista och att den en dag bara somnar in och aldrig vaknar mer helt enkelt. Men som hamsterägare måste du kunna avgöra när din vän inte längre har glädje av sitt liv, och om svåra hälsoproblem tillstöter måste du ta den till veterinären.

Klor och päls
En ung hamsters klor behöver sällan klippas. Däremot behöver ofta den äldre hamsterns klor klippas någon gång ibland. Pälsvården är enkel, det enda man ska tänka på är att långhåriga hamstrar behöver hjälp att reda ut tovor i sin päls.

Hamsterns motion, aktivering & hantering

Hantering
Hamstrar sover hårt. När du vill att din hamster ska vara aktiv med dig får du väcka den försiktigt. Börja med att knacka  lite lätt på buren, och stryka med handen i bottenmaterialt. Låt hamstern  självmant komma till din hand innan du lyfter ut den. Lyft aldrig en hamster  rakt uppifrån, utan låt den först nosa på din hand så att den vet att det är du.  Du får aldrig bara abrupt lyfta på hamsterns sovhus och skrämma den. Hamstrar  kan faktiskt dö av hjärtinfarkt de med! Hamsterns språk är intressant, särskilt  med tanke på att den inte är ett flockdjur. En hamster kan ge ifrån sig  skrikande läten om den blir skrämd. Då kan den även slänga sig på rygg och dovt  väsa eller knorra. Om hamstern beter sig så är det inte läge att lyfta upp den.  Då blir du biten. Bygg istället upp kontakten mellan er, och skapa förtroende.  Ett vänskapligt beteende som trevliga hamstrar kör med är att slicka sin ägare  på fingrarna, eller att tryggt sitta och tvätta sig i dennes händer. Eftersträva sådant beteende!

Motion och aktivering
Varje kväll behöver  hamstern få springa fritt i ett hamstersäkert rum. Tänk på att täta alla ev. hål  in under garderober  vid spisen och liknande. Många är de hamstrar som försvinner  för gott in under golv och liknande. Det får inte hända, dels därför att  hamstern inte klarar sig där och dels därför att hamstrar kan orsaka bränder  genom avgnagda elkablar.

Bra sätt att aktivera hamstern på
På golvet i hamsterrummet kan du bygga häftiga labyrinter av Lego,  träklotsar, staplade böcker, papprör eller liknande. Låt fantasin flöda!  Hamstrar älskar utmaningar, så utmana din hamster! Du kan även gömma godis i  labyrinten eller låta hamstern söka upp godisar som du lagt ut på golvet.  Labyrint Hamsterkulor är bra aktivering, men tänk på att inte tvinga hamstern  att gå i kulan för länge. Sitter hamstern mest still i kulan vill den nog inte  vara där. Det bästa med hamsterkulorna är att hamstern kan få röra sig fritt i  hela hemmet på ett säkert sätt. Samtidigt som den aktiverar hjärnan och faktiskt  lägger på minnet hur man tar sig över en tröskel eller var bordsbenen är  någonstans. Du kan idag även tävla i Hamsterboll race! Sydsveriges  smådjursvänner anordnar hamsterbollrace på sina utställningar. Då sätter du din  hamster i en hamsterboll på en skena, och så får den tävla mot andra hamstrar  och se vem som först kommer i mål. Hamsterboll i full karriär i ett  hamsterbollrace. Aktiviteskulor i vilka du lägger godisar i är ofta en bra  aktivering. Men tänk på att välja en kula med antingen stort eller väldigt litet  hål, för hamstrar kan annars bryta av sina gnagartänder på sådana kulor. Säkrast  är att knöla in godisen i en hopknycklad toarulle.

Vikten av att  hamstersäkra utrymmen och att vara observant
Apropå det här med  vikten av att hamstersäkra rastnings utrymmena tänkte jag delge lite av min egen  erfarenhet när det gäller faror för lösa hamstrar. Förutom det uppenbara, som  t.ex. att elsladdar och opålitliga hundar och katter inte bör finnas där  hamstern rastas, måste man även se till så att hamstern inte kan försvinna.  Själv har jag förlorat två hamstrar under årens lopp till följd av min egen  dumhet, och jag tror aldrig att jag kommer över det eller slutar att skämmas  över det. Även om det är snart 20 år sedan och jag på den tiden var barn, kan  jag inte sluta tänka på hamstrarnas öde.

Jag vill gärna berätta om vad som hände  med dessa hamstrar då kanske andra hamstrar slipper att gå samma öde till mötes.  Först var det hamstern Hanna som försvann då hon rastades i ett rum som hade en balkongdörr. Det visade sig att någon öppnat balkongdörren, om än bara en springa, och hon hade förstås tagit sig ut och ramlat ner. Jag fann henne död på  gården och kommer aldrig över det. Sen var det min hamster Albin som rastades i  ett hamstersäkert kök. För ett ögonblick lämnade jag honom i köket, och under  tiden hade han gnagt hål i en soppåse (som inte borde funnits där) och stigit in  i den. Min ovetandes mamma hann att slänga soporna innan jag förstod att Albin  var inne i soppåsen. Vicevärden öppnade soprummet för mig och jag grävde igenom  ett berg av sopor men ingen Albin fanns att finna. Han hade på något sätt tagit  sig ut i de vindlande källargångarna och sågs aldrig mer.

Stort trauma för en elvaåring kan jag tala om! Så försök att pejla omgivningen på faror, och var  hela tiden steget före hamstern. Och lämna aldrig en lös hamster utan tillsyn,  inte ens för ett ögonblick! Porlamarkens Bamboxa sträcker ut i gräset. Hamstrar  kan uppskatta att komma ut i sommargräset, men var noga med att ha hamstern i en  säker inhägnad och lämna den inte utan tillsyn!