Mus

Vår sällskapsmus härstammar från husmusen, Mus musculus, och kallas oftast bara för tammus. Dansmus, popcornmus, micromus mm är issvisande öknamn på tammöss! Blanda inte heller ihop tammusen med  taggmus, sebramus, gräsmus, nilmus eller natalpälsråtta (natalmus) då dessa är  helt andra musarter utan något nära släktskap med tammusen.

Allmänt
Möss är pigga och trevliga små varelser! Men  det krävs att man som mus ägare har god kunskap om mössens skötsel, då möss är  känsliga små djur som kräver en korrekt utfodring och som kan råka ut för en del  hälsobekymmer. Om Du skaffar Dina möss från en bra uppfödare får Du de bästa  förutsättningarna.

Hon-möss ska leva i flock, eller minst två  och två. Han-möss kan under gynnsamma förhållanden bo ihop två och två om de  sätts ihop som små eller är bröder. Men många mus-hanar vill bo ensamma när de  uppnår mogen ålder. Då kan det bli allvarliga bråk i  buren.

Möss har en stark och frän doft som en del  människor finner mindre behaglig. Doften uppstår även om man städar buren noga.

Möss är roliga och tacksamma smådjur som  lever i ca 1,5-2 år.

Många olika varianter
Möss kan se ut på många olika sätt. Först och främst finns tre olika storlekar på mössen. Vi kallar dem svensk/vanlig typ,  engelsk/stor typ och mininus/liten typ. Dessa tre storleksvarianter kan paras  med varandra vilket har gjort att det finns många  korsningsvarianter.

Den svenska, vanliga mustypen är det som  mest i storlek och utseende

liknar sin vilda släkting husmusen. Vikten  är 20-30  gram och längd från nosspets till svanstipp ca 20 cm.

Engelsk typ är en lång och stor mus. Den  har stora öron och svans som oftast är längre än kroppen. En vuxen  engelsktypad mus väger 40-60  gram, men kan även väga mer (upp till 100 gram är inte ovanligt), och är ca 30  cm lång från nos spets till svanstipp.

Minimus är den minsta varianten av tammus. Svansen är  mycket kortare än kroppen. Längd på en liten typ är 10-15 cm och vikt  10-20 gram. I Sverige finns huvudsakligen svartvita minimöss.

Buren
Musens bostad skall vara så stor som  möjligt då möss har ett stort behov av att röra sig. Buren kan vara en  gallerbur, Dunabur, ett terrarie eller akvarium. När det gäller akvarium så tänk på att möss gärna krafsar bort silikonet så ska du ha fiskar i det sedan måste  du fylla på nytt silikon  Som lock till akvariet kan du bygga en träram och  sätta smårutigt nät på. Det är viktigt att luften kan cirkulera i  akvariet.

Bottenmaterial
Några riktigt bra bottenströer är aspflis, aspspån och toa-lätt. En gång i veckan bör du byta ut bottenmaterialet mot nytt.

Matskål och vattenflaska
Ge musen en rymlig matskål och se till att den alltid är full med torrfoderblandningen. Skålen bör vara i glas eller keramik. Vattenflaska med färskt vatten skall alltid finnas. Kontrollera med jämna mellanrum att den fungerar och inte hängt upp sig. Välj  inte den minsta vattenflaskan om du har flera möss.

Hus och bäddmaterial
Möss behöver hus att sova i pga att de behöver hög luftfuktighet. I ett ombonat krypin kan de få rätt luftfuktighet när de sover. Huset ska vara gjort av trä, inte av plast då plasthus inte andas. Ett hus kan vara en värmeljuslykta eller en liten  kartong. Lämpligt bäddmaterial är rivet papper.

Inredning
Toa-rullar, träleksaker och något att klättra på uppskattas av mössen. Motionshjul är inte nödvändigt om musen fått en stor bur  med mycket klättrings-, hopp-  och springmöjligheter. Det är bättre för musens  kropp att röra sig fritt än att springa i ett motionshjul. Dock tycker möss om  att springa i hjul då och då, för de har väldigt stort behov av att motionera, och det rekommenderas att man ger dem så stora hjul som möjligt.

Leksaker och inredning av plast, mjukplast, trä, papp och  kartong har begränsad livstid i en musbur så välj mer hållbara material om du  inte tycker det är kul att ”möblera” om i musens bur ofta.

Städning
Städa buren ca 1 gång i veckan beroende på dess storlek och hur många möss som bor i den. Skura hela buren ren och diska alla tillbehör minst en  gång i månaden. Lämpligen bär du in buren i badrummet och duschar av den. Är det  ett stor och tungt akvarium eller terrarium tvättar du av den på  plats.

Placering
Mössens bostad placeras lämpligen på en dragfri plats där de inte utsätts för starkt solljus, för hög värme, för kallt eller hastiga  temperaturväxlingar.

Hantera din mus
Musen behöver komma ut en stund varje dag. Om Dina möss kommer från en bra uppfödare är de redan väl hanterade när Du hämtar dem. Men om Dina möss kommer från zoo-butik  eller inte är vana vid människor gör Du bäst i att flera gånger om dagen den  första tiden fånga in en ovillig mus genom att lura in den i en toarulle eller  tar ut hela sovhuset eller matskålen. Man kan ge den olika saker att klättra upp på om den känner sig osäker på att klättra direkt upp i handen. Krama gärna lite av strö i buren i handen innan så att de känner en hemmastadd lukt i dina händer. Om man har ett bra läge kan man ta i svansroten och snabbt lägga över  musen i handen men helst ska man vänta på musens egna initiativ eller som sagt  lura in den i olika saker att lyfta upp den med. Man ska i alla fall aldrig jaga  en mus utan tänka på dess egna fria vilja! Möss är väldigt nyfikna av naturen och om du bara
ger det  massvis med tid kommer den att vänja sig vid dig. Locka gärna med godis och visa  den att du kan sitta helt stilla och vänta ut den. Då lär den sig att lita på  dig. Tammöss är intelligenta djur som vill ha kontakt med människor. Varje gång  du pushar den för hårt eller skrämmer den tar du ett steg bakåt i er relation och måste börja om från början. Tålamod är grundregeln.

Aktivering 
Det finns mycket att göra när du har din mus ute. Låt den springa på ett bord med lite saker att undersöka. En skål, toarullar, olika material, en skål med mat, sovhuset, en gammal hatt eller vad som helst! Lägg tillbaka musen i sitt bo emellanåt så att den känner att den lätt kan komma hem. (Kan vara bra att göra om man vill slippa få så mycket kiss  och bajs i händerna också). När musen väl en gång suttit i din hand och du lagt  tillbaka den brukar den snabbt vilja komma upp igen! Möss är nyfikna av  naturen.