Kloklippning 

Det här med kloklippning har folk delade uppfattningar om. Vissa tycker att  det är jätteenkelt & andra förstår inte alls hur man kan lyckas med  det.

Det du behöver är en klo sax & sen kan det vara bra att ha en handduk i närheten ifall att man råkar klippa lite för långt in. Även en liten godis bit kan vara trevligt att berömma djuret med efteråt.

Det är ju lite skillnad på att klippa  klorna på en mus & som på en Belgisk kanin på 10kg. De mindre djuren kan man ganska lätt hålla fast med i ena handen och klippa med andra beroende på hur skicklig man är. Hjälp uppskattas nog alltid så kan en hålla & den andra klippa. Men när vi kommer till de lite större djuren så som marsvin & kaniner så är det inte så lätt att bara hålla i djuren. Utan då är det nästan lättare att sätta djuret i ditt knä och därefter klippa klorna runt om medan kaninen sitter fint i knät. Annat man kan testa sig på är att lägga kaninen upp och ner i knät eller vira in kanonen i en handduk så att den inte kan sprattla iväg vilket främst kaninerna har en egenskap till att göra.

Det man ska vara noga med när man klipper klorna är att inte klippa i pulpan som består utav nerver & är full  med blod. Klipper man sönder den så är det svårt att få det till att sluta blöda men man får pausa & lugna djuret för att sedan försöka stoppa blödningen med  en handduk eller liknande. Finns olika pulver som man kan köpa som ska stoppa  blödningen & även potatis mjöl ska  hjälpa.

På vita klor syns pulpan ganska klart. Men på svarta klor är det lite knepigare. Antingen kan man då klippa lite åt gången för att se när djuret säger till. Men du kan även se under klon var pulpan slutar. Dock är det inte det lättaste att göra om man har ett piggt djur.  Är du väldigt osäker funkar det fin fint att fila klorna med en nagelfil, då blir dem jätte fina!

Bäst är att klippa klorna  regelbundet då pulpan faktiskt växer med klorna. Så om djurets klor är långa, ja  då är pulpan antagligen ganska lång den med och det kan leda till att djurets  klor inte kan klippas ner så mycket och klorna då blir långa och  vassa.