Dvärghamster 

Vi har  fyra olika arter av dvärghamster till sällskap i Sverige:

Rysk  Vintervit dvärghamster (Phodopus sungorus sungorus) 

  • Vintervita dvärghamstern lever vilt på stäpperna framförallt i Sibirien
  • Finns i  färgerna agouti och sapphire samt pearl som är ett vitt djur med tipping och ål  antingen i svart (agouti pearl eller grå (sapphire pearl)
  • De vintervita kan som namnet antyder byta till  vinterpäls, det sker när det blir mörkare ute höst/vinter. Men kan även byta om  buren står för mörkt ex nederst i en  hylla. De får då en nästan helt vit päls men blåser man i den så ser man mörk  underfärg.

Campbells (Phodopus sungorus campbelli)

  • Lever på  stäpperna i Kazakstan
  • Campbells  finns i en mängd olika färger. Samt även olika hårlag som  wavy, rex och satin.

Roborovskis (Phodopus roborovskii) 

  • Lever i  halvöknarna i Mongoliet
  • Är den  minsta av våra dvärgar. De är snabba och inte lika lätta att hantera som de  övriga arterna och passar därför inte så bra till mindre barn.
  • Finns i  agouti samt en teckning som kallas husky, där det vita går högt upp i ansiktet

Kinesisk  hamster (Cricetulus griseus). 

  • Lever i  de steniga bergsområden i norra Kina
  • Är  agouti färgad och finns även i en vitteckning om kallas dominant spot. I Holland  har man även fått fram helt vita.

Livslängd mellan 1,5-2,5 år. Roborovski och Kinesisk kan leva lite längre. Kinesisk dvärghamster kan bli upp emot 3,5 år.

Gemensamt  för Phodopus arterna är en liten knubbig kropp med en kort svans, tassarna och  svans är pälsklädd. De har en doftkörtel på magen som de markerar sina revir  med. De trivs oftast i grupp eller par av samma kön, dock skall man vara  observant på att det kan vara så att vissa individer inte trivs ihop och måste  säras åt.

Kinesisk  är mera långsmal och med längre svans utan päls, de saknar också päls på  undersidan av tassarna samt har sina doftkörtlar på ”höfterna”.

De är  också bättre på att klättra och oftast lugna i temperamentet. De är solitära och  skall leva ensamma även om det i undantagsfall kan fungera i par. Honan är  oftast aggressiv mot hanen utom under brunst.

Dvärghamstrarna har brunaktig viltfärg, som  kallas agouti, med vit mage och en mörk rand (ål) på ryggen utom Roborovskin som  är mera sandbrun och saknar ål.

Dvärghamstern gräver gångsystem i marken med toalett-, sov- och   förrådskammare. De sover på dagarna och på nätterna springer de runt och letar mat som frön, blad, rötter och småkryp. Framför allt frön hamstrar de i kindpåsarna som de bär hem och lagrar i förrådskamrarna.

Hamstrar  kommunicerar med lukter, ljud ( med ultraljud, som människor inte kan höra) och  kroppsspråk. Vi människor hör bara de hamsterläten som betyder missnöje, rädsla  eller smärta: skrik och knorrande  En hamster som håller svansen rakt upp och  eller lägger sig på rygg och skriker (främst vintervita) visar att den är  underlägsen och rädd en som lägger sig platt är antingen för varm eller försöker  göra sig osynlig (då fäller den ner öronen), en som är spänd och stel och lyfter  eller slår med tassen mot en människa eller annan hamster visar hot, en hamster  som slickar på något gör det för att kunna känna lukten bättre, och den som  tuggar på ett okänt föremål försöker avgöra vad det är.

Skötselråd

Mat 
Dvärghamstern skall ha tillgång till friskt vatten och en fröblandning, det finns färdiga blandningar i djuraffärerna som fungerar bra. Till dessa kan man tillsätta t ex finkfrön eller hirskolvar vilket även är en bra sysselsättning för hamstern genom att skala de små fröna. Utöver detta så
behöver de protein. Proteiner som är bra finns i kött, ägg, ärtor och bönor.

Vilt äter  hamstrarna även insekter och man kan ge mjölmask vilket uppskattas väldigt  mycket, det finns även ett insektsfoder för fåglar som kan ges men var försiktig  och ge inte för mycket då detta foder även innehåller socker vilket kan leda  till diabetes.

Det går  även bra att ge:
Ris,  pasta, potatis, bröd, barnmat, pannkaka eller hund/kattmat mm

Men med  måtta då den lilla dvärgen lätt kan bli överviktig. Grönsaker  och frukt skall det också bjudas på tex Broccoli,  majs, morötter, paprika, gurka, sallad, äpple, päron, banan, melon mm

Sommartid  kan man även plocka grönt utifrån som: Gräs,  maskrosblad, groblad, kirskål

Buren 
Som bur  passar de s.k Dunaburarna eller akvarium bäst, men även vissa gallerburar går  att använda från att dvärghamstern blivit vuxen, som små ungar kan de komma  igenom gallret.

Som  bottenmaterial går det att använda kutterspån, papperspellets (Toalätt),  al/aspspån eller flis.

Som  bäddmaterial lämpar sig toa/hushålls papper bäst, inte dessa hamstervadd som  säljs, de kan göra mer skada än nytta genom att fastna runt benen.

En skål  med fin fågel/chinchillasand att sköta pälsen med.

Inredning  är kul och stimulerande, eftersom dvärgarna är så pass små så finns det massor  av saker att inreda med t ex toarullar eller
hushållsrullar, krukor utan hål i  botten (så att hamstern inte kan få ut huvudet ur det lilla hålet och fastna),  urgröpta kokosnötter, grenar, små kartonger, större stenar att sitta på. Finns  även massor med saker att köpa färdigt som hjul, rör, broar mm

Sjukdomar 
På  Dvärghamstrarna så behöver man klippa klorna då de ofta blir för långa. Lättast  är att man håller i hamstern och klipper med en liten nagelsax. Passa på när  hamstern är nyvaken och ta några klor åt gången om den protesterar.

Hos  hanarna så kan körteln på magen bli smutsig och infekterad, då kan man  försiktigt göra rent med en tops. Väteperoxid (köps på apotek) är bra att tvätta  med. Om körteln skulle vara mycket infekterad så måste man kontakta veterinär.

Hamstern  kan lätt bryta ett ben om den faller från hög höjd eller fastnar i buren. Oftast  självläker det inom en vecka men skulle hamstern verka ha mycket ont eller på  annat sätt besväras av det eller svårt att röra sig så kontakta veterinär.

Sår efter  bett eller skavsår (gallergnagning) läker ofta utan problem, om det behövs så  tvätta med tvål och vatten på en liten bomullstuss. Finns även på apoteket en gångs pipetter med koksaltlösning som är bra.

Dvärghamstern får ganska lätt ögoninfektioner eller vaglar speciellt när  de börjar komma upp i åldern. Ögoninfektion märks på att hamstern blir kladdig  runt ögat och kan ha svårt att öppna det. Kontakta veterinär.

Hos Campbells och  vintervit förekommer en ärftlig form av diabetes (sockersjuka). Man märker det  på att hamstern börjar dricka onormalt mycket och kisset kan lukta lite sött.  Efter ett tag så börjar hamstern tyna bort, diabetes behandlas inte på hamster.  Man bör avliva om man märker att de börjar bli hängiga och trötta